Meditatie, suf of zweverig? Welnee!!

Meditatie, suf of zweverig? Welnee!!

Stel je eens voor:

Je loopt door een prachtig bos, met mooie hoge bomen, over een zandpad. Als je omhoog kijkt kun je door het groene bladerdak de prachtige blauwe lucht zien. Als je voor je kijkt zie je de zonnestralen tussen de bladeren door komen. Zo mooi! Links en rechts van het pad staan lage struiken. Struiken met blaadjes, struiken met besjes en … een prachtige bramenstruik met rijpe bramen. Je stopt en plukt er een, hij smaakt heerlijk! Je plukt er nog een paar en loopt verder.
Opeens zie je een smal pad  naar rechts dat je aandacht trekt. Je bent nieuwsgierig en volgt dit pad. Het is een kronkelpaadje en als je goed om je heen kijkt zie je van alles: paddestoelen, prachtig mos dat een omgevallen boom bedekt, boomstronken, een struik met prachtige paarse bloemen erin, allemaal verschillende blaadjes op de grond. Je kijkt je ogen uit.
En dan, ineens, kom je zomaar uit op een mooi groen grasveld. In het midden van het grasveld staat een grote boom. Je loopt naar de boom en je ziet dat het niet zomaar een boom is. Het is een stevige boom, met lage takken die uitnodigen tot klimmen. Als je omhoog kijkt begrijp je meteen waarom. In deze boom zit een prachtige boomhut. Je wordt bijna zenuwachtig van nieuwsgierigheid, je moet gewoon naar boven! Voorzicht stap je op de eerste tak en al snel heb je door dat de takken wel een trap lijken. Het klimmen is gemakkelijk en gaat snel. Voor je het weet ben je boven en sta je in de boomhut. Je kijkt om je heen en ademt eens goed in… en uit…
Wat een bijzondere plek!! Deze boomhut lijkt voor jou gemaakt, je kunt hier alles vinden wat jij mooi, leuk, fijn vindt. Zie je het voor je?

Dit is een vorm van een meditatie, of visualisatie. De meeste kinderen kunnen moeiteloos mee in zo’n verhaal en dromen even helemaal weg. Een idee is om ze vervolgens deze prachtige boomhut te laten tekenen of knutselen. Zo kunnen ze hun eigen plekje creëren dat altijd bij hen is.

Belangrijk vind ik om niet alles te gedetailleerd voor te kauwen, maar de eigen fantasie te laten werken. Op deze manier neem ik een kind mee in een wereld die veilig en eigen is.

Een andere visualisatie-oefening die ik veel gebruik is ‘de Vuurkring’ uit Hooggevoelig Heel Gewoon, Kinderen en Ouders. Hierbij visualiseert een kind een kring om zich heen van vuur (of stenen of struiken of bloemen of konijntjes, maar net wat bij een kind past) die vervelende dingen tegen houdt en fijne dingen door laat.
Of ‘de Wensboom’ uit Stilzitten als een Kikker van Eline Snel waarbij kinderen meegenomen worden in een verhaaltje over een boom waar vogels in zitten die symbool staan voor wensen. Deze is ook een aanrader voor een slaapfeestje, bij mijn dochter reageerden haar vriendinnetjes super enthousiast!
Een ander leuk boekje met meditaties is ‘meditaties voor kinderen en tieners’ van Femmy Brug.
Zo zijn er heel veel meditaties of visualisaties voor jong en oud die zorgen voor rust, ‘aarden’, ontwikkeling van de ‘IK-kracht’, focus op ademhaling, je hoofd leegmaken, je minder laten beïnvloeden door een ander, enz. Zeker de moeite waard om eens te proberen. En mocht je hier hulp of advies bij willen, dan mag je natuurlijk altijd contact opnemen!

Oh, en mijn boomhut?? Heel veel vrolijk gekleurde (zit-)kussens, waar ik lekker in weg kan zakken met een van de vele boeken uit een grote boekenkast. Grote vazen met bloemen, een dak van klimop en een grote palmboom in het midden! In de raampjes zitten kleine koolmeesjes en roodborstjes die vrolijk kwetteren en in een hoekje staat een tafeltje waar ik heerlijke kruidenthee kan maken…
Hmmm… In je fantasie kan alles!

2020-10-16T17:18:26+00:00