In de natuur

In de natuur

Voor Kinderen is het belangrijk om veel buiten te zijn. Dat is wat altijd gezegd wordt, maar waarom is dat zo belangrijk? Zeker voor (hoog)gevoelige kinderen? In deze blog zal ik je hier meer over vertellen.

De natuur is een wonderlijk ‘iets’, zo oorspronkelijk en echt. Net als een opgroeiend kind! Of je nu in een bos, over heide of over het strand loopt, het heeft iets bijzonders. Je kunt er zelfs door overweldigd worden, door al dat moois. Ik wordt er in ieder geval regelmatig door verrast.

Voor kinderen, zeker voor hooggevoelige kinderen, is het het belangrijk om veel buiten te zijn. Buiten spelen in de frisse lucht, de fantasie de vrije loop laten. Actief bezig zijn kost energie, maar geeft ook energie. Samen spelen wordt gestimuleerd (want je kunt je niet verschuilen achter de tv/I-pad/enz. En ik kan nog veel meer redenen noemen waarom buiten spelen zo gezond is.

Wandelen, spelen en ontdekken in de natuur geeft hier nog wat extra’s aan. Niet alleen het buiten zijn, maar ook even tot jezelf komen. Overal worden (goedbedoelde) eisen gesteld aan een kind: van stilzitten en opletten tot netjes eten en ‘drink je beker leeg’. In de natuur hoeft dat niet, die stelt geen eisen, daar mag je zijn wie je bent (als je tenminste lekkere kleren aan hebt waarin je kunt bewegen en die vies mogen worden) ;-).

Elk dorp en elke stad heeft wel een mooi park of bos in de buurt dat je makkelijk op kunt zoeken. Hier kun je lekker wandelen over de paden of juist niet. Probeer jezelf en je kind(eren) eens uit te dagen om het mooiste blaadje, leukste plantje of grappigste diertje te vinden! En kijk eens goed naar de wortels van een omgevallen boom (mijn oom vertelde me vroeger dat daar de kaboutertjes in woonden, mooie herinneringen!). Heb je al eens goed gekeken naar een bij: met zijn pootjes plakt hij stuifmeel op heel zijn lijfje, echt mooi om te zien! Het is fijn en rustgevend om eens bewust om je heen te kijken als je door de natuur loopt. Met een telefoon of fotocamera kun je mooie foto’s of filmpjes maken en zo alles vastleggen.

Op deze manier kan een (hooggevoelig) kind even zijn wie hij is, zonder alles wat moet.

En nog een extra’tje: doet dit alles op blote voeten! Thuis zijn die zo weer schoon en het biedt zoveel meer!

Het lopen op blote voeten is zo anders, je voelt het zand tussen je tenen en wegglijden onder je voeten, je voelt de takjes prikken onder je voeten, het gras kriebelen aan je voeten. Alle zenuwen (en andere zintuigen) worden geprikkeld. Het is fijn om te voelen.

Sommige hooggevoelige kinderen vinden het lastig om in hun lijfje te blijven, ze hebben moeite met ‘hier zijn’ en bekijken alles (letterlijk) van buitenaf. Ze vluchten als het ware weg voor alles wat er hier gebeurt, omdat dat te overweldigend is. Voor deze kinderen is het belangrijk om te ‘aarden’: om weer in het hier en nu te komen. Het lopen op blote voeten over het zand, het gras, de takjes kan hier bij goed helpen. Daarnaast is het belangrijk om hier oefeningetjes mee te doen en het kind te leren om zich op een andere manier van de boze buitenwereld af te sluiten, maar daarover in een andere blog meer!

Wist je dat er speciale ‘blote-voeten-paden zijn waarin al je zintuigen geprikkeld worden? In Brabant kun je ze vinden in Schaijk, Elsendorp, Bergen op Zoom en Deurne. Wij gaan regelmatig ‘gewoon’ in Goirle wandelen, in een stukje bos aan de Beekse Dijk, dus je hoeft niet perse ver te gaan.

Ook voor volwassenen is het goed om de natuur in te gaan. De natuur heeft iets rustgevends waarin je je gedachten de vrije loop kunt laten gaan. Je kunt er op creatieve ideeën komen, tot rust komen en… Als je een tijdje gaat wandelen, alleen, in stilte, kom je op een gegeven moment jezelf tegen. Dat kan confronterend zijn, maar ook heel mooi! Zijn met jezelf!

2020-10-16T17:16:50+00:00