Hooggevoeligheid (0-18 jaar)2019-08-06T15:45:35+00:00

Hooggevoeligheid (0-18 jaar)

Hooggevoeligheid, of ook wel hoogsensitiviteit, is een mooie eigenschap die kinderen kunnen hebben.

Een definitie van hooggevoeligheid

Hoogsensitieve personen zijn mensen die zijn geboren met de neiging veel op te merken in hun omgeving en diep te reflecteren alvorens te handelen, in vergelijking met degenen die minder opmerken en snel en impulsief handelen.

(E.Aron)

Hooggevoelige kinderen merken veel op

Bij kinderen die hooggevoelig zijn is dit uiteraard hetzelfde. Zij merken veel op in hun omgeving, veranderingen, sfeer, gedragingen van andere kinderen, enzovoorts. Ook nemen ze meer indrukken waar en zijn zich meer bewust van details. Hooggevoelige kinderen reflecteren op hun eigen gedrag, vaak maakt dit hen erg onzeker en stellen ze zichzelf meer op de achtergrond. Hooggevoelige kinderen denken diep na over zichzelf en hun omgeving. Ze kunnen dan ook diepzinnige vragen stellen die wellicht nog niet passen bij hun leeftijd.

Een gevoelig zenuwstelsel

Hooggevoelige kinderen hebben een gevoelig zenuwstelsel en worden sterker geprikkeld dan andere, niet hooggevoelige kinderen. Ze zijn gevoeliger voor geluiden, geuren, aanraking, sfeer, enzovoort. maar ook van het aantal mogelijke scenario’s wat zich in een situatie kan afspelen. Hierdoor kunnen hooggevoelige kinderen wat angstig lijken en meer piekeren over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Overprikkeling

Doordat hooggevoelige kinderen zo ontzettend veel indrukken op doen, meer dan waarschijnlijk goed voor hen is, is het voor hen belangrijk hiermee te leren omgaan. Ze kunnen gemakkelijk overprikkeld raken. Ze kunnen niet altijd overal iets aan doen, niet alles is voor hen van belang en niet alles hoeft terug gereflecteerd te worden op hun persoonlijke situatie.  Waar hooggevoelige kinderen dus voor moeten waken is dat zij niet gaan overdrijven, dramatiseren en slachtoffergedrag gaan vertonen. Hooggevoeligheid kan echter sterkere emoties oproepen dan dat ‘normaal’ zou zijn, waardoor deze ‘over’reactie kan plaatsvinden.

Gedrag

Doordat een hooggevoelig kind overdag op school zoveel indrukken op doet, zoveel ziet, kan een kind makkelijk overbelast raken. In de thuissituatie kan een hooggevoelig kind uit school vervelend, druk en lastig zijn. Alle spanningen en indrukken van de dag moeten eruit! Dit kan zich uiten door schreeuwen, brutaal gedrag, rondrennen, op de bank springen en meer ongewenst gedrag. Het kind heeft dit nodig om weer even te aarden en te ontstressen: alle prikkels van de dag kwijt raken! Vaak helpt een douche of even uitrazen op een trampoline, met een springtouw of op de fiets. Daarnaast werkt de natuur als een uitstekend middel om weer even tot jezelf te komen en weer te ‘aarden’.

Herken je het bovenstaande bij je kind?  Heb je het vermoeden dat jouw kind hooggevoelig is? Doe dan DEZE TEST. Deze test biedt geen ‘diagnose’, maar kan je wel bevestigen in wat je vermoeden al was.

Wil je meer weten over Hooggevoelige Kinderen? Ik geef een aantal keer per jaar een informatie-avond over Hooggevoelige Kinderen.

Blog

Specialisaties