Hooggevoelig & Sterke Wil2020-08-05T17:13:37+00:00

Hooggevoelig & Sterke Wil

Geen enkel kind is hetzelfde, geen enkel mens is hetzelfde. Elk hooggevoelig kind is dus ook anders. Hooggevoeligheid heeft vele kanten.
Zo zijn er hooggevoelige kinderen die rustig en meer in zichzelf gekeerd zijn, dicht bij zichzelf blijven. Maar er zijn ook hooggevoelige kinderen die juist erg op hun omgeving gericht zijn en op zoek gaan naar prikkels.
 
Hooggevoelige kinderen met een sterke wil zijn kinderen die gevoelig zijn voor prikkels en hier ook enorm voor open staan. Ze laten hun emoties vaak op een heftige manier zien en hebben behoefte aan ruimte. Ze zijn op zoek naar grenzen en verwachten van hun omgeving dat zij die kunnen geven. Net als hooggevoelige kinderen zijn ze vaak visueel ingesteld (beelddenken).
Het zijn kinderen met een sterke wil.
Een voorbeeld uit de prakijk

“Mijn zoon klom al voor zijn eerste verjaardag op de glijbaan (1.50m). Hij wist bovenaan niet hoe hij zijn beentjes onder zijn kontje door moest schuiven, dus ging hij ondersteboven van de glijbaan. Dat ging wel! Verder klom hij in de vaatwasser, in de open haard, op de verwarming, zat hij aan alle lichtknopjes, knopjes van de oven, enz. Een vriendin keek haar ogen uit toen hij binnen kwam en binnen 2 minuten de radio aan en uit gezet, de afstandsbediening van de tv had gevonden (en uitgeprobeerd) een beker op het tafeltje had leeggedronken en hij in de keuken al een knopje op de oven vond dat piepte…”

Het voorbeeld hier boven gaat over een mannetje van nog geen 2 jaar. Je kunt je er waarschijnlijk wel iets bij voorstellen wat dit voor taferelen op gaat leveren op verjaardagen.

Hooggevoeligheid & Sterke Wil brengt kwaliteiten en schaduwkanten met zich mee. De kwaliteiten mogen gekoesterd worden. De schaduwkanten zijn een signaalfunctie dat het niet zo goed gaat met het kind. 

Om een overzicht te geven van de kwaliteiten en schaduwkanten van hooggevoelige kinderen met een sterke wil volgt hieronder een tabel waarin je dit kunt lezen.

Deze tabel komt uit het boek Het hooggevoelige kind met een sterke wil van Janneke van Olphen van https://gevoeligheidgrootbrengen.nl/.

Enkele kwaliteiten Hooggevoelig & Sterke Wil
 
Hooggevoelig Sterke Wil
Neemt subtiele informatie waar Heeft een sterke wilskracht
Beleeft waargenomen informatie intens Heeft een sterke behoefte aan autonomie
Verwerkt waargenomen informatie diep Heeft een grote nieuwsgierig-heid en leergierigheid
Heeft een sterk inlevingsvermogen Heeft een grote vindingrijkheid
Is op jonge leeftijd al sterk intuïtief Is ondernemend: wil graag nieuwe dingen doen
Kan intens genieten van schoonheid die hij/zij ziet Kan een enorm enthousiasme hebben
Is gevoelig voor fysieke aanraking Is slim en gewiekst: is vindingrijk in slimme trucjes
Wil het in de ogen van anderen graag goed doen Heeft een sterke behoefte aan vrijheid, vrij zijn
Enkele schaduwkanten Hooggevoelig  & Sterke Wil
Hooggevoelig Sterke wil 
Raakt sneller dan gemiddeld overprikkeld Verzet zich meer dan gemiddeld tegen anderen die zijn/haar leven bepalen
Raakt sneller dan gemiddeld overprikkeld Verzet zich meer dan gemiddeld als hij/zij iets moet doen dat hem/haar niet interesseert
Raakt sneller dan gemiddeld gespannen Kan meer dan gemiddeld flink driftig worden of ontploffen als dingen niet gaan zoals hij/zij wil
Raakt sneller dan gemiddeld angstig Blijft protesteren en rebelleren, ondanks heldere uitleg en duidelijke grenzen
Heeft sneller dan gemiddeld last van vieze geurtjes Raakt sneller dan gemiddeld verveeld wanneer hij/zij te weinig uitdaging krijgt
Doet vaker dan gemiddeld moeilijk over eten (smaak, textuur, temperatuur) Voelt zich sneller dan gemiddeld onrustig wanneer hij/zij te weinig uitdaging krijgt
Raakt sneller dan gemiddeld overstuur als iemand op strenge toon spreekt Gaat vaker dan gemiddeld over zijn/haar eigen grenzen
IS vaker dan gemiddeld perfectionistisch en veeleisend naar zichzelf Gaat vaker dan gemiddeld over grenzen van anderen
Kan niet goed verschillende dingen tegelijk doen Heeft veel versnipperde ideeën: dan weer dit, dan weer dat
Maakt zich sneller dan gemiddeld zorgen  
Heeft sneller dan gemiddeld een laag zelfbeeld  
Kan erg overstuur raken als dingen niet eerlijk/  rechtvaardig verlopen  

Herken je (veel) kenmerken bij jouw kind én loop je tegen problemen aan met jouw kind, thuis of op school? Heeft jouw kind zelf last van zijn eigen gedrag of is het juist de omgeving die hier last van heeft? Wil je hierover eens van gedachten wisselen? Dat is altijd mogelijk!

De methode van Arienne Klijn: de Innerlijke Familie, helpt enorm om hier inzicht in te krijgen. Het is mogelijk om een afspraak te maken voor een sessie Hooggevoelig & Sterke Wil met de Innerlijke Familie bij Groei & LACH. 

Blog

Specialisaties