Coaching bij Hooggevoeligheid2021-10-02T18:03:44+00:00

Coaching bij Hooggevoeligheid

Wanneer een kind hooggevoelig is, kan hij ook tegen ‘problemen’ aanlopen rondom deze hooggevoeligheid. Wanneer een kind bij mij komt voor coaching op het gebied van hooggevoeligheid, kan ik op een aantal manieren hulp bieden.

Ten eerste is het belangrijk dat een kind weet wat hooggevoeligheid is en wat dit voor hem of haar betekent. Hooggevoeligheid is namelijk een bijzondere kwaliteit en maakt dat je soms toch echt wel anders in het leven staat dan andere kinderen (die niet hooggevoelig zijn). Een kind ervaart zoveel en dat wat hij ervaart moet ook verwerkt worden, dat kan lastig zijn. Een kind kan zichzelf verliezen in alles wat er om hem heen gebeurt. Ik vind het belangrijk dat een kind zichzelf hierin goed leert kennen.

Vaak is het belangrijk dat een hooggevoelig kind wat steviger in zijn schoenen komt te staan. Hierbij is het niet de bedoeling dat een kind zich anders voor gaat doen dan dat hij is, maar juist dat hij weet wie hij is en waar hij voor staat en hier ook voor uit durft te komen als een situatie daarom vraagt. Ik vind het dus vooral belangrijk dat een kind zichzelf blijft en zichzelf beter leert kennen.

Verder kan een kind tegen allerlei problemen aanlopen, zoals:

  • onzekerheid

  • overprikkeling (dit kan zich uiten in huilbuien, boze buien, ‘ontploffen’)

  • concentratieproblemen

  • moeilijk vriendschap kunnen sluiten

  • zich snel aangesproken voelen

  • zich snel buitengesloten voelen

  • een gevoel van onrecht hebben

  • enz.

Er wordt vooral aandacht besteedt aan de dingen waar jouw kind tegenaan loopt, aan dat wat nodig is.

Meestal zijn 7-8 coachingsmomenten voldoende.
De coaching is in principe individueel, ik werk alleen met het kind. Na afloop is er (15 minuten) de mogelijkheid om te bespreken wat we gedaan hebben. Thuis kan dit opgepakt worden door ouder en kind.

Mochten er meerdere leerinhoudelijke zaken zijn waar een kind tegenaan loopt, dan kan een training Ik Leer Leren uitkomst bieden.

Blog

Specialisaties