Een Beelddenker in de klas… Wat nu???2018-10-19T12:01:25+00:00

Een Beelddenker in de klas… Wat nu???

“Het zit er wel in, maar het komt er niet uit.”

Een veelgehoorde opmerking als het gaat over beelddenkende kinderen.

Op school wordt een beelddenker vaak gezien als een dromerig kind. Soms wordt dit gezien als ‘niet gemotiveerd’ of ‘niet geïnteresseerd’. Het kind lijkt niet ‘aanwezig’ in de les en kijkt vaak weg.
Dromen is voor een beelddenker vaak het omzetten van taal naar een plaatje. Beelddenkers kunnen echter ook echt wegdromen bij een les. Vaak gebeurt dit dan omdat de stof niet concreet genoeg aangeboden wordt. Ze maken er hun eigen verhaal van in hun hoofd.
Dit is ook terug te zien bij lezen, een beelddenker leest vaak radend of spellend. Hij heeft een globaal overzicht en vergeet details. Hij leest wat hij denkt dat er staat (bv een rode trui ipv een roze trui).
Ze gebruiken synoniemen tijdens het lezen (bv kraai -> raaf, beide een zwarte vogel, of papa -> vader).
Beelddenkers ervaren problemen met hardop lezen, terwijl begrijpend lezen en terug vertellen van een verhaal, vaak wel goed gaat.
Automatiseren gaat vaak moeilijk.

Beelddenkers hebben vaak zelfbedachte strategieën. Bijvoorbeeld bij rekenen. Ze hebben een antwoord, maar weten niet meer hoe ze hier gekomen zijn en kunnen dit dus niet navertellen. Of ze kunnen het wel vertellen, maar zijn op een, voor de leerkracht, vreemde manier aan het antwoord gekomen.

Uiteraard is elke beelddenker anders, dus bovenstaande kenmerken zullen niet bij elk kind terug te zien zijn.

Voor een duidelijk en overzichtelijk geheel heb ik een informatieboekje geschreven voor leerkrachten van beelddenkers. Hierin kun je lezen over de eigenschappen van beelddenkende kinderen en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Ook vertel ik hierin over ‘Beelddenken en Hooggevoeligheid’, ‘Beelddenken en Hoogbegaafdheid’ en ‘Beelddenken en Dyslexie’. In dit boekje geef ik ook nog vele tips met hierbij een uitgebreide uitleg. Kortom… Een erg prettig en handig boekje met veel informatie over beelddenkende kinderen in de klas.  Je kunt dit boekje hier bestellen.

Blog

Specialisaties