Beelddenkende Kids2018-10-19T11:59:39+00:00

Beelddenkende Kids

Deze pagina gaat over beelddenken. Ben jij een beelddenker? Of visueel ingesteld? Heb je de test al gedaan?

Op de pagina ‘Voor kinderen en Jongeren’ heb je al gelezen dat elk kind anders is. Ook bij  beelddenkers is het zo dat elke beelddenker anders is. Ik ga dus nu het een en ander vertellen over beelddenken, maar het kan zijn dat je je niet overal in herkent. Dat is niet erg, iedereen is anders, ook beelddenkers!

Als beelddenker denk je in beelden, plaatjes en filmpjes. Dat noemen ze ook wel visueel ingesteld, of een visuele leervoorkeur hebben. Als beelddenker zie je veel en heb je ook voor details. Je hebt een voorkeur voor creatieve vakken zoals tekenen en handvaardigheid en je werkt graag met constructiemateriaal zoals lego. Je bent goed in puzzelen, maar wilt hier vooral graag het voorbeeld bij. Jij, als beelddenker, denkt ongeveer 32 plaatjes per seconde, dat zijn er zo’n 2000 per minuut!

Een taaldenker is het tegenovergestelde van een beelddenker, hij denkt in woorden en begrippen. Hij is auditief ingesteld: dat betekent dat hij zich meer richt op het horen. Een taaldenker ziet weinig details en puzzelt ook zonder voorbeeld. Een taaldenker is van de ‘denkvakken’ zoals talen en rekenen. Een taaldenker denkt ongeveer 2,5 woord per seconde, dat zijn er zo’n 150 per minuut. Dat is nogal een verschil met een beelddenker!

Omdat je zoveel meer informatie binnen krijgt dan een taaldenker, is het ook lastiger om een verhaal te vertellen. Want in je hoofd ben je al zoveel verder dan dat je met je woorden vertelt hebt! Door dat je zoveel plaatjes in je hoofd te verwerken hebt, kun je ook sneller moe zijn.

Nog een aantal eigenschappen van een beelddenker: makkelijk inzicht krijgen (hoe iets werkt), dagdromen, horen/zien/voelen/ruiken/ enz, kleurrijk, moeite met tijd, goed kunnen verbeelden, kijken in 3D, ritmisch, leren = weten (en onthouden!), moeilijk netjes schrijven, graag zorgen voor anderen. En zo zijn er nog veel meer eigenschappen van een beelddenker!

Denken in beelden heeft voordelen en nadelen. Het is belangrijk dat je de nadelen die jij ondervind aan beelddenken kent, maar dat je jouw voordelen van beelddenken nog beter kent en hier je voordeel mee doet! Als je een beelddenker bent, ben je dit altijd en overal. Ook thuis en op school. Dus fijn als je jezelf kent!

Wist je dat beelddenken vaak overgedragen wordt van ouder op kind? Grote kans dat je dus thuis niet de enige beelddenker bent!
Thuis kun je ook ‘last’ hebben van je beelddenken. Het is bijvoorbeeld lastig om op tijd klaar te zijn, te denken aan je huiswerk, niets vergeten, zelfs douchen of in bad gaan kan al lastig zijn, want weet je wel wat je daar allemaal voor moet doen?
Van de andere kant kun je wel goed een boek lezen en jezelf helemaal hierin verliezen,  computerspelletjes doen, vertellen over je gevoel of je gevoel herkennen en iemand troosten.
Je gevoelens herken je waarschijnlijk wel goed bij jezelf, maar kunnen je ook overweldigen, ze zijn wel heel erg aanwezig. Je herkent ook gevoelens bij de mensen om je heen en voelt het waarschijnlijk perfect aan wanneer je zusje verdrietig is of je moeder niet zo lekker in haar vel zit. Vervelend, soms, maar je kunt ook goed rekening houden met anderen! Vergeet jezelf niet! Speelt dit stukje over gevoelend heel erg bij jou? Dan ben je misschien ook hooggevoelig.

Beelddenken heeft vooral grote gevolgen voor school. Daarom heb ik veel tips voor jou waardoor het waarschijnlijk allemaal wat makkelijker wordt op school!
Er is natuurlijk nog veel meer op het internet te vinden over beelddenken. Google maar eens!
Wil je hier nog meer over weten of heb je specifieke vragen? Dan mag je altijd contact met me opnemen of een berichtje sturen. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.

Blog

Specialisaties